Že ob začetku šolskega leta smo se učiteljice odločile, da bomo zadnje skupno druženje v tem šolskem letu preživeli poučno in hkrati zabavno. V šolo smo povabili moderatorje Zavoda Varna pot in skupaj s starši in otroki izvedli prometni dan.

Učenci 5. razreda so z uvodnim pozdravom in predstavitvijo projekta Varno na kolesu napovedali potek dogajanja torkovega popoldneva.

Vsi vemo, a se tega včasih premalo zavedamo, da je družina prvi otrokov okvir, skozi katerega opazuje življenje. Od družine se uči z besedami, z zgledom, z dejanji. To se potem nadaljuje v vrtcu, v šoli, skozi celo življenje. Otroci so najranljivejši udeleženci v prometu, zato moramo biti o cestnem prometu poučeni prav vsi in le tako bomo lahko zagotovili varnost otrok, da bodo odrasli v odgovorne udeležence v prometu.

Menim, da se je marsikdo izmed prisotnih zamislil, ko nam je predavateljica tako spontano in nevsiljivo pokazala, da je treba tudi prometno znanje neprestano obnavljati.

Sledila je žalostna in pretresljiva izpoved staršev, ki sta v prometni nesreči na poti v šolo izgubila osemletno hčer. Marsikomu se je orosilo oko.

Otroci so z moderatorji v delavnicah izkusili različne prometne situacije in se učili varnega in kulturnega obnašanja v prometu ter utrdili  4 načela prometa: PAZI!  POGLEJ!  POSLUŠAJ!  PRIPNI SE!

Vsi prisotni smo lahko na tehtnici z naletno težo preverili, kakšne sile delujejo pri nesrečah z različno hitrostjo in s simulacijskimi očali preverili nevarnost vožnje pod vplivom alkohola ali droge. Kar nekaj smeha je bilo.

Za zaključek so vsi učenci zapeli in zaplesali pesmico Adija Smolarja, ki so se jo naučili v delavnicah. Predstavil se je otroški pevski zbor pod vodstvom gospe Slavice Rajh in  plesna skupina pod vodstvom plesne učiteljice Sare Tamše. Čestitamo za izvrstna nastopa.

Naj končam z motom Zavoda Varna pot:” SKUPAJ NA VARNO POT”.

H. Pikl

Share on Facebook